neděle 12. února 2012

Jak na laminovanou bavlnu

Milé mé :),
Trocha souhrnu, který se Vám, ať už teď či časem, určitě bude hodit :). 
Laminovaná bavlna je hitem posledního roku :). Kdo jí nezkusí použít aspoň jednou, ten jako by nebyl :). Je pravdou, že oproti běžným bavlněným materiálům, je její cena poněkud vyšší, ta je ovšem vyvážena dlouhou životností, snadnou udržovatelností, variabilitou, využitelností a hlavně praktičností :).

V zahraničí se již běžně používá na kosmetické taštičky, bryndáky, zástěrky, dokonce i na kabelky, praporkové girlandy, taštičky na mokré plavky, ručníky, jako dekorace na stůl, pláštěnky, deštníky...prostě všude tam, kde Vás jen napadne :).

Proto tedy volám: "NEBOJME SE "lamina" :)!" Oproti tomu na co jsme zvyklí z dob našeho dětství - hrozné a tvrdé umělohmotné ubrusy - dnešní lamino je měkoučké a poddajné a pracovat s ním je radost. Navíc má atest proti nezávadnosti, neobsahuje žádné ftaláty či jiné fujtajbly, takže žádný strach :). Pár tutoriálů najdeme přímo u RBD - zde v "how to videos" (kosmetická taštička, bryndák).

A to, že se bát laminované bavlny opravdu nemusíte, potvrzuji i milá Verunka ve svém blogu "Nejsem švadlena!", kde Vám vysvětlí, jak na to po česku :). Veru, děkuji :).

Zde návod na fešnou a rychlou kosmetickou taštičku přímo od Jiny Barney - RBD šéfky přes design "design director". 
A konečně pár fíglů od profíků "blejkovatých profíků" :) - Jiny Barney a designérek Lily Tueller a Amandy Herring):

JAK PRACOVAT S LAMINOVANOU BAVLNOU:

- nebojte se špendlit, když špendlík vyděláte, dírka nezůstane :),
- lamino je jemné a krásně pruží,
- dobře se udržuje, jen tak se neušpiní a dlouho vydrží :),
- okraje se netřepí, nemusíte začišťovat :),
- žehlit ho můžete klíďo píďo taky :) - na nízkou teplotu přes druhou látku po lícu, případně přímo žehličkou narubu (také nízká teplota) - pozn: raději opatrně vyzkoušejte, někdo doporučuje žehlit i po rubu přes hadérku :),
- při šití používejte kráčející patku, pokud ji nemáte, tak při šití přes lícovou stranu použijte kousek lepící pásky (zde se doporučuje malířská - pozn.: vybírejte tu, která jde pak hezky bez problémů odlepit, aniž by zanechala na patce stopy ulepení). Pásku pak nalepíte zespodu na patku, a to Vám pomůže k lepšímu, klouzavému pohybu po laminu :),
- pozn.: byla mi doporučena i patka teflonová, která se nemusí podlepovat vůbec a hezky klouže :),

- pokud nechcete mít olepenou patku, zkuste ji zespodu jemně potřít malým množstvím oleje, který používáte na stroj, funguje to prý jako kouzlo :))). POZOR - pokud použijete olej, nezapomeňte takto šít pouze po LÍCU lamina, které pak krásně omyjete. Do rubu by se Vám olej vsáknul.
- a rada poslední - pokud se Vám lamino umaže, raději než praní a sušení v sušičce, využijte vlhkou hadérku a trochu mýdla. Nečistota bude fuč hnedle :).

Toliko zatím rady světové :). Pokud budete mít k používání lamina další poznámku, určitě se o ni s námi všemi podělte :). 

Jako premiérovou ochutnávku laminovaného tvoření tu mám pro Vás zástěrku, kterou šila moje milá Regí (dubinek3) pro svého krásného Honzíka - pomocníka :).

Copak to bylo asi za těsto...že by se u Michnů dělaly domácí knedlíky???? :))))

Krásný bábovkový čas přeji a spěchám opět pracovat na vkládání novinek, které mi trvají déle než bych chtěla :). Holt chci, abyste to měly opravdu krásně "naservírované" :)))...
Děkuji za trpělivost a ♥ posílám! :)

Vaše Mellu nedělní :)

2 komentáře:

  1. To je príííma blog! Děkujííí... Pekli jsme závin -makový, jablečný a tvarohový z kynutého těsta. Mňááám. To mi připomíná, že jsem ještě neměla kafíčko. :))) P.s.: šila jsem teflonovou patkou. je to opravdu lepčejší. R.

    OdpovědětVymazat